A FESZTIVÁLRÓL

A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnénk a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, mely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A rendezvényen megtalálhatóak lesznek az ország minden tájáról érkező halászleveinktől kezdve, az egzotikus Sushin, a Pad Thai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinon (tengeri süllő), az afrikai tüdős harcsa szalámin át egészen az amerikai Fish & Chipsig. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére.

A korábbi halfesztiválok megszervezésénél rendkívül fontosnak tartottuk, hogy túllépve a hagyományos halászlé fesztiválokon, a klasszikus hazai gasztronómián túl túl egy kis egzotikumot csempésszünk az eseménybe. A jellegzetes magyar halételek mellett egy kis ázsiai majd a következő évben orosz hangulattal fűszereztük a kínálatot. Vendég országként felvonultattuk Thaiföldet, Vietnámot és Japánt, az adott országok gasztronómiai különlegességeivel.

Az idei Halfesztiválon kitüntetett figyelmet kap a szürkeharcsa,vizeink legnagyobb hala, melyek kifogását is kipróbálhatják vendégeink interaktív eszközeinken. Mindemellett egy óriás harcsasütést is szervezünk, ahol megtanulhatják vendégeink eme nemes ragadozó legjobb elkészítési módjait.
Mint minden évben, hazánk kiemelkedő halas szakmai szervezetei, halgazdaságai csatlakoznak a rendezvényhez.

Minden évben egyre többen csatlakoznak Közép Európa egyik legnagyobb halas eseményéhez. Az idei évben több, mint 200 kiállítóval, az szegedi óriásbográcson túl, óriás harcsasütéssel, nagykoncertekkel, élőhal bemutatóval, interaktív horgászfaluval, világkonyhával, horgászbörzével, halászléfőző versennyel, és a legkiemelkedőbb hazai séfek halpárbajával szeretnénk kedveskedni a vendégeinknek, egy olyan rendezvényen, ahol minden halból van, még a kolbász is.

Az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség.

Természetesen a 2015-és hala a Compó is kiemelt figyelmet kap. Akváriumban tekinthetik meg a vendégeink, de meg is kóstolhatják partnereink standjainál.